Duitsland en Nederland in uitdagende tijden
In de afgelopen twintig jaar heb ik veel politieke crises en besluitvormingsmomenten meegemaakt, voornamelijk als parlementslid. Sommige van deze momenten zouden zelfs als keerpunten kunnen worden omschreven.
Toch ben ik verrast door de combinatie van internationale crises die ons momenteel door elkaar schudt.Tegelijkertijd maakt een blik op de agenda van de begrotingscommissie mij elke dag opnieuw duidelijk hoe groot de financiële gevolgen zijn. Crises als deze kun je niet alleen aan. In zulke situaties heb je betrouwbare buren nodig.
Een test voor Europa
Langdurige spanningen tussen Oekraïne en Rusland liepen helaas uit op het scenario dat bijna iedereen in Europa probeerde te vermijden. De Russische inval in Oekraïne verandert de discussie over veiligheid en vrede in Europa ingrijpend. De beelden uit Butscha en de berichten over vluchtelingen uit Oekraïne laten ons duidelijk zien hoezeer wij teleurgesteld zijn in onze hoop op vrede in Europa. Het Europese antwoord hierop moet bovenal duidelijk zijn. Hieruit blijkt duidelijk dat zelfs een goede buur – en Nederland en Duitsland zijn dat zonder twijfel voor elkaar – in de wereld van vandaag niet meer volstaat. Een verenigd Europa is nodig, en beide landen hebben dit erkend.
De komende maanden zullen een zware test zijn voor overtuigde Europeanen. De stijgende rentevoeten en inflatie komen bovenop de noodzakelijke extra kosten als gevolg van corona en de Oekraïnecrisis. De aanpak om de problemen op te lossen, lijkt de grenzen tussen Zuid en Noord te doorbreken. Dit bleek ten laatste uit het gezamenlijke document van Nederland en Spanje.
Gronings gas door Duitse leidingen
De oorlog in Oekraïne roept nieuwe, oude vragen op voor het energiebeleid – meer voor Duitsland dan voor Nederland. Zelfs zonder de Nord Stream 2-gaspijpleiding is Rusland veruit Duitslands grootste leverancier van aardgas. Meer dan de helft van het ingevoerde gas komt uit dat land. Nederland staat op de derde plek als grootste leverancier, na Noorwegen. De ambitieuze doelstellingen van het regeerakkoord en het conflict met Rusland brengen een spanningsveld aan het licht in de grensoverschrijdende samenwerking op energiegebied. Terwijl het belang van gasimport uit de EER-regio voor Duitsland toeneemt, wil Nederland de gasproductie uit grote aardgasvelden terugschroeven.
De ervaring met aardbevingen in Groningen leidde tot zorgen onder bewoners over de veiligheid van hun huizen. Tegelijkertijd is de naleving van contractuele verplichtingen vanuit Duits perspectief bijzonder belangrijk geworden. De tegenstrijdige doelstellingen in deze kwestie kunnen de relatie tussen onze landen verbeteren of bemoeilijken, afhankelijk van hoe pragmatisch en tegelijkertijd verantwoordelijk de problemen worden opgelost.
Gemeenschappelijke taken
Onlangs werd mij gevraagd wat ik zie als het grootste risico voor de Duits-Nederlandse betrekkingen – afgezien van voetbalvraagstukken. Het antwoord ligt volgens mij in de vraag hoe wij onze sociale co-existentie en onze Europese manier van leven kunnen handhaven, als Europa’s grootste markteconomie en zijn op één na grootste handelspartner zou krimpen. Samen staan we voor grote veranderingen met bijkomende opgaven. De kosten om deze taken aan te kunnen pakken, zullen hoog zijn. Daardoor wordt de verleiding tot een ruim schuldbeleid op korte tot middellange termijn steeds groter. Ik ben benieuwd naar waar de reis de Nederlanders zal brengen. Ik vertrouw op de zakenmannen- en vrouwen en op meer bezoeken tussen de Noordzee en de Spree.
Tekst: Otto Fricke, voorzitter van de Duits-Nederlandse parlementaire groep
Foto: Christian Kaufels
Wilt u ook lid worden van het grootste Duits-Nederlandse netwerk? Op de DNHK-website vindt u alle voordelen.
Contactpersoon
Kiona Jansen