Schone energie uit oceaangolven
De gepassioneerde zeiler Philipp Sinn kent de kracht van de golven maar al te goed. Het idee om er elektriciteit uit op te wekken lag bij hem dan ook voor de hand. Hij was zelfs verbaasd dat nog niemand een economische oplossing hiervoor had gevonden. En zo ging de werktuigbouwkundige zelf aan de slag en realiseerde hij zijn golfkrachtcentrale in een recordtijd.
Slechts vier jaar tussen octrooiaanvraag en volwassenheid: Philipp Sinn en zijn partner Tristan Jochner laten de concurrentie snel achter zich. “Anderen proberen al negentien jaar lang een vergelijkbaar technologisch niveau te bereiken.” Wat doen de oprichters van SINN Power in Beieren anders? Zij vertrouwen op agile engineering. “Wij werken met een hooggekwalificeerd netwerk van mentoren, business angels, internationale onderzoeksinstellingen en studenten die met een verfrissende blik de nieuwste kennis op tafel brengen.”
Niet één grote maar vele kleine generatoren
Zo werd een compleet nieuwe aanpak voor een golfkrachtcentral ontwikkeld. In plaats van één grote generator, vertrouwt SINN Power op vele kleine. Dit maakt een modulaire en schaalbare installatiegrootte mogelijk die kan worden aangepast aan de individuele wensen van de klant. Elke module heeft een nominaal vermogen van 24 kW, het jaargemiddelde varieert afhankelijk van de locatie.
De golven wekken de energie op
Het principe van de golfkrachtcentrale is eenvoudig: de op- en neerwaartse bewegingen van de golven tillen de drijvende delen van de afzonderlijke modules op. Ze zetten een hijsstang in beweging die de generator aandrijft. Hierdoor wordt elektriciteit opgewekt.
Nederland is een interessante markt
Voor een energiecentrale kunnen talloze modules worden aangesloten. Zo kan groene energie ook aan afgelegen kusten gewonnen worden – bijvoorbeeld van Aruba en Curaçao, waar de ondernemers onlangs gesprekken voerden. Offshore boorplatforms of het ongebruikte water oppervlak van offshore windparken zijn ook mogelijke locaties. Daarom is Nederland een interessante markt. Trefwoord: energietransitie.
2020 wordt de eerste golfkrachtcetrale aangesloten
“In combinatie met offshore windmolenparken kunnen onze golfkrachtcentrales een betrouwbare, duurzame energievoorziening garanderen”, zegt Philipp Sinn. “Oceaangolven zijn immers een constante bron van energie.” 2022 zou het jaar kunnen zijn dat SINN Power en haar twintig medewerkers de waterkrachtcentrale tot volle wasdom hebben gebracht. Vanaf mei worden de nieuwste generatoren voor de kust van Kreta getest, in 2020 wordt dan de eerste drijvende elektriciteitscentrale in Heraklion op het net aangesloten.
Tekst: Katrin Brodherr