Ondernemers vinden elkaar op de Duitslanddag
Nederland exporteerde in 2018 voor 98,8 miljard euro naar Duitsland. Andersom exporteerde Duitsland voor 91,1 miljard euro naar Nederland. Duitsland en Nederland zijn belangrijke handelspartners, dat is wel duidelijk. Nederland staat bij onze buren op de tweede plaats ̶ na China ̶ en Duitsland staat bij ons op nummer één. Deze mooie cijfers komen echter niet vanzelf.
Om te zorgen dat de handel tussen de twee buurlanden blijft groeien en ondernemers elkaar vinden, organiseert de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) de Duitslanddag. Deze dag staat compleet in het teken over zakendoen in Duitsland. Op 14 september 2020 vindt het evenement voor de vierde keer plaats in Utrecht en trekt zo’n duizend ondernemers.
Workshops en informatieve sessies
De Duitslanddag vindt plaats in beurshal De Fabrique. Hier staan circa vijftig informatie-stands en wordt er een tiental workshops gehouden over branche-gerelateerde thema’s en kansen op de Duitse markt. Daarnaast zijn er nog eens vijftien informatieve sessies over marketing, public relations, cultuur en juridische- en fiscale vraagstukken. Ook vertellen bekende Nederlandse bedrijven over hun missers en successen in Duitsland.
Partners en standhouders
“Partners en standhouders zijn een belangrijk onderdeel van de dag”, zo vertelt Kiona Jansen, projectleider van de Duitslanddag. “Zij helpen ons bij nieuwe ideeën en thema’s en bepalen voor een groot deel hoe het programma eruit zal zien. De Duitslanddag is dé plek om potentiële klanten van hun expertise te overtuigen in een informeel gesprek op de beursvloer. Persoonlijk contact werkt namelijk nog altijd het beste”. Momenteel zijn de voorbereidingen in volle gang voor de 2020-editie. “Partners en standhouders kunnen zich bij ons aanmelden via duitslanddag@dnhk.org”, aldus Jansen.
Dag van de Duitse taal
“We beginnen de dag met een interactieve round-table met ervaren ondernemers en prominente sprekers” legt de projectleider uit. “Deze round-table schakelt live met de Dag van de Duitse taal, die parallel gevierd wordt op scholen door het hele land.” De Dag van de Duitse taal is een initiatief van de Actiegroep Duits. Deze actiegroep maakt zich sterk voor de Duitse taal in Nederland en wil het draagvlak en enthousiasme voor het Duits vergroten.
Digitale tijden
Op de vraag of er in de digitale tijd waarin wij leven behoefte is aan zo’n evenement, antwoordt Jansen volmondig ja. “Veel informatie over Duitsland is uiteraard online te vinden, maar jouw specifieke ondernemersvraag met alle bijkomende praktische dilemma’s staat daar zelden bij. De Duitslanddag bundelt kennis van een groot aantal adviseurs en ervaringsdeskundigen op één centrale locatie.” Ondernemers kunnen hun vraag dan ook bij meerdere stands en sprekers neerleggen. “Normaal gesproken zou men hiervoor een afspraak moeten maken met in veel gevallen de bijkomende honoraria”, vervolgt ze.
Opdracht Duits-Nederlandse Handelskamer
De DNHK heeft als vereniging de opdracht om Duitsland en Nederland te verbinden. Ze behartigen de belangen van ondernemers aan beiden kanten van de grens. Jansen: “Als het grootste Duits-Nederlandse zakelijke netwerk zijn wij daarom de uitgelezen partij om de expertise uit ons netwerk van 1500 ondernemers in een event te bundelen en beschikbaar te maken voor alle ondernemers in Nederland”. Aanwezige experts, adviseurs, dienstverleners, trainers en coaches bereiken via de Duitslanddag een brede nieuwe doelgroep. Iedereen met de ambitie om op de Duitse markt te starten of met vragen over hun huidige activiteiten in Duitsland, is van harte welkom om tijdens deze dag vrijblijvend advies bij hen in te winnen.
Deelname Duitslanddag
Wie zelf met zijn of haar bedrijf de Duitse markt op wil of activiteiten wil uitbreiden, kan gratis deelnemen met maximaal vier personen per bedrijf. De waarde van een deelname ligt op 75 euro per persoon. Hiervoor krijgen de deelnemers naast de praktische zaken als parkeren en catering toegang tot een enorm brede expertise van alle standhouders en sprekers.
Wie bedrijven bij hun activiteiten in het buurland begeleidt of adviseert, betaalt de deelname-fee van 75 euro (exclusief btw). Leden van de DNHK op het gebied van consulting kunnen met twee personen kosteloos deelnemen.