Drie vragen aan Manon van Beek, TenneT
- Waar kan de samenwerking tussen Duitsland en Nederland beter?
Beide landen zouden samen nog meer kunnen kijken naar efficiënte locaties voor het ontwikkelen van duurzame stroom. Bij een windpark op zee zou het niets uit mogen maken of dat in Nederlandse of Duitse wateren ligt. Net zo min als het mag uitmaken of er Nederlandse of Duitse bedrijven achter zitten. Met de Green Deal in Europa hebben beide landen de plicht hun leidende positie uit te dragen naar andere landen. Want wij hebben de kennis om de energietransitie slim, betaalbaar en leveringszeker te ontwikkelen: op land, op zee en over grenzen heen. - Hoe gaat het hoogspanningsnet zich ontwikkelen?
Het kan slim zijn om het net niet op alle punten uit te bouwen, maar om overvloedige zonne- en windenergie om te zetten in gas. Groene waterstof kan bijvoorbeeld – als het economisch haalbaar wordt – een rol spelen in dat nieuwe energiesysteem. Het hoog spanningsnet zal steeds vaker onder de grond verdwijnen om natuur, woon- en werkomgeving te sparen. - U heeft miljarden nodig. Hoe zit het met de financiering?
Wij hebben een uitgebreid programma om geld te verkrijgen. Dat doen wij steeds meer met groene obligaties. Maar we financieren niet alleen met schuld, ook met eigen vermogen om onze goede credit rating te handhaven. TenneT heeft daarom een additionele behoefte van twee tot drie miljard euro in de komende vier jaar. Dat kan direct van onze aandeelhouder (de Nederlandse Staat) komen, maar er zijn meer opties. Die worden op dit moment besproken met het ministerie van Financiën, waarbij het voor ons én voor beide landen belangrijk is dat wij één TenneT zijn en moeten blijven.
Interview: Maurits Kuypers
Foto’s: Adobe, TenneT