Drie vragen aan… Artur Steffen, GoClinic
Artur Steffen, oprichter van GoClinic beantwoorden drie vragen in het licht van e-health.
- Uw eerdere bedrijven opereerden vanuit Duitsland, maar GoClinic vanuit Nijmegen. Waarom?
Wij mochten meedoen in de Nederlandse start-up accelerator Rockstart, maar alleen als Nederlandse bv. Met ons systeem kunnen ziekenhuizen allerlei soorten medische gegevens en informatie verzenden naar en ontvangen van de smartphones van patiënten: met interoperabele en veilige communicatiestandaarden zodat de gegevens rechtstreeks in de ziekenhuissystemen terechtkomen en niet op cloudoplossingen van derden. Patiënten kunnen er na een ingreep mee chatten, communiceren hoe ze zich voelen, hun lichaamstemperatuur doorgeven of wondfoto’s maken en doorsturen. Zo kan de genezing efficiënter worden gemonitord. Het systeem wordt momenteel getest bij de orthopedische Sint Maartenskliniek. - Verwerkt u er ook ervaringen uit Duitsland in?
In 2016 merkte ik bij een project dat sommige ziekenhuismedewerkers in Duitsland smartphone noch laptop hadden. Maar digitaliseringsprojecten beginnen in de hoofden van de mensen. Duitsland loopt digitaal twee à drie, soms wel vijf jaar achter op Nederland. - Wat is verder anders in Nederland?
In Nederland zijn patiënten in principe intensief betrokken bij alles wat hen aangaat. In Duitsland mogen ze veelal niet mee praten. Als buitenlands bedrijf ervaren wij bovendien dat wij meer moeten doen om te overtuigen dan binnenlandse bedrijven.
Interview: Claas Möller
Foto’s: Fotolia, GoClinic