De wereld van 5G
Internet of Things, Smart Cities, zelfsturende voertuigen en robots – het is mogelijk met 5G. Het nieuwe netwerk werkt sneller, heeft een hogere capaciteit en is beter beveiligd. In Duitsland wordt het al volop ingezet. Nederland bereidt zich ook voor en heeft diverse pilot-projecten lopen. Beide landen komen met interessante initiatieven. Een aantal voorbeelden.
Deel het moment
De Johan Cruijff Arena wordt een 5G-stadion. Dankzij het eigen 5G-netwerk is er ruimte voor tienduizenden concertbezoekers om eigen video’s te combineren met de diverse camerabeelden van het evenement en deze via sociale media met de hele wereld delen – in hoge resolutie. Voetbalfans kunnen met augmented reality meekijken met de virtuele scheidsrechter. Het Amsterdamse stadion had de 5G-zenders actief willen inzetten tijdens het EK voetbal in juni om de mensenmenigte in goede banen te kunnen geleiden. Het nieuwe netwerk zal nu worden ingezet tijdens het eerstvolgende grote evenement.
Digitaal mensenwerk
Geen bewegende robotarmen, maar mensenhanden die de auto’s monteren. Ouderwets? De e-autofabriek van e.Go in Aken is de eerste Duitse autofabrikant die het supersnelle net gebruikt in de productielijn. Elk stuk gereedschap is verbonden met een lokaal 5G-netwerk – een computer vertelt bijvoorbeeld hoe stevig de bouten moeten worden aangedraaid. Alles is gedigitaliseerd, maar niet geautomatiseerd. De wagentjes die de auto-onderdelen van station naar station brengen, rijden autonoom. Het 5G-net zorgt voor een betrouwbaar netwerk wat de veiligheid ten goede komt.
Veilig werken
Een snuffelrobot die controleert op gaslekken, een zelfrijdende auto die HD-beelden maakt van het 160.000 kilometer lange leidingenstelsel en slimme helmen die controleurs continu in verbinding stellen met mensen op kantoor. Hiermee is Shell Pernis in de Rotterdamse Haven het grootste industriële 5G field lab van Europa. De testresultaten waren veelbelovend en kunnen in de toekomst zorgen voor een nog veiligere en efficiëntere werkomgeving.
5G tanken
Tanken, betalen en weer door. In Düsseldorf en Erfurt zijn de eerste twee 5G-tankstations in Europa live gegaan. Dankzij de 5G-verbinding kunnen klanten van de Total-tankstations met hun mobiel bij de pomp betalen en worden prijsaanduidingen en reclameborden constant geactualiseerd. Omdat bij veel tankstations mobiele telefoons verboden zijn, moeten de klanten nu nog naar de pompwinkel om daar te betalen.
Maatwerk voor elke plant
Van boven lijken de Nederlandse velden mooi geordend. Strakke lijnen, omrand door sloten. Maar onder de grond ziet het er heel anders uit. In Drenthe is dat een mengsel van zand en veen en ondergrondse waterstromen. Door deze onregelmatigheden groeit elke plant anders en heeft een andere behandeling nodig. Daarom wordt een drone ingezet met 5G-technologie. Deze brengt de verschillen in kaart waardoor elk plantje precies krijgt wat het nodig heeft.
Tekst: Hendrike Oosterhof. Foto’s: Oceanprod, Rusland Ivantsov, RH2010, Industrieblick, Zoran Orcik, Pete Linforth.
Wilt u meer interessante interviews, commentaren, reportages en portretten van het Duits-Nederlandse bedrijfsleven op uw deurmat? Bestel dan ons tweetalig zakenblad MARKT. Klik hier om u in te schrijven.