De toekomst van toegangscontrole
Nu bedrijven weer voorzichtig de deuren openen, zijn thema’s zoals veiligheid en hygiëne actueler dan ooit. Wij spraken met DNHK-lid Boon Edam, wereldmarktleider in beveilingsentrees en draaideuren, over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van toegangscontrolesystemen.
Het nieuwe normaal zorgt voor veel uitdagingen. Hoe ontvang je bijvoorbeeld op een veilige manier bezoekers in je bedrijf of hoe zorg je ervoor dat medewerkers het pand veilig kunnen betreden zonder zich zorgen te hoeven maken over mogelijke besmetting met het coronavirus? En hoe weet je wie zich op welk moment waar in het pand bevind? Het oplossen van dit soort vraagstukken is voor Boon Edam niet nieuw. Het derde generatie familiebedrijf is namelijk al ruim 140 jaar actief in de ontwikkeling van draaideuren, beveiligingssluizen en toegangspoortjes.
Innovatie in stroomversnelling
Daan van Beusekom, Business Development Manager bij Boon Edam, ziet een duidelijk stijging in de mondiale vraag naar toegangscontrolesystemen. “Er is met name behoefte aan toegangspoortjes met een combinatie van nieuwe technologieën, zoals touchless-oplossingen en biometrische toepassingen zoals gezichtsherkenning. De innovaties die wij voor de coronacrisis hebben opgestart, zijn daardoor in een stroomversnelling geraakt.”
Slimme samenwerkingen
De nieuwe systemen worden in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers en gespecialiseerde partijen ontwikkeld. Onlangs heeft het bedrijf de krachten gebundeld met Schindler Liften, waarbij de slimme technologie van Schindler die is ingebouwd in de poortjes van Boon Edam, bezoekers herkent en direct naar de juiste lift doorverwijst.
Balans tussen privacy en veiligheid
Op dit moment is het bedrijf bezig met de integratie van gezichtsherkenningssoftware in de toegangssystemen. Ook hiervoor wordt samengewerkt met een technologiepartner. Van Beusekom geeft aan dat hier binnenkort meer details over bekend gemaakt worden, maar het is duidelijk dat het bedrijf niet stil zit. In China, waar Boon Edam ook een productielocatie heeft, zijn bijvoorbeeld al temperatuurmeters aan de poortjes gekoppeld, waarbij de lichaamstemperatuur van bezoekers gescand wordt. “In Azië is dit een nieuwe standaard, maar voor Nederland en Duitsland is dit nog een brug te ver. In Europa geldt een veel strengere privacywetgeving”, meent van Beusekom. Al ziet hij ook een duidelijke beweging in deze markten: “Daar waar Nederland en Duitsland in eerste instantie wat terughoudend waren met biometrische toegangscontrole, waarbij je toegang krijgt via een vingerafdruk, irisscan of gezichtsherkenning, zien we dat daar langzaam verandering in komt. Het is steeds zoeken naar de juiste balans tussen privacy en veiligheid. Overigens worden alle gegevens gecodeerd, waardoor het absoluut veilige systemen zijn. Veiligheid staat voor ons voorop, maar gebruikersinteractie is minstens zo belangrijk.” Daar ligt volgens van Beusekom ook de toekomst:
“Intuïtieve producten die ervoor zorgen dat bezoekers zich welkom voelen en die ongewenste bezoekers buiten de deur houden.”
Tekst: Anouk Vanwersch
Foto’s: Boon Edam
Wilt u ook lid worden van het grootste Duits-Nederlandse netwerk? Op de DNHK-website vindt u alle voordelen, en actuele informatie over Corona maatregelen die de Duitse overheid neemt om bedrijven tijdens de crisis te ondersteunen.