De toekomst van eCommerce en online betalen
Een vakantiehuisje boeken, je designertas een tweede kans geven of carsharing: je regelt het eenvoudig online. Maar hoe zorg je voor een veilige transactie? We spraken met Maurice Jongmans, CEO van de FinTech scale-up en DNHK-lid Online Payment Platform, over de toekomst van eCommerce en online betalen.
De ontwikkelingen op het gebied van eCommerce gaan erg snel. Welke trends zien jullie?
Daar waar 10 tot 15 jaar geleden in Nederland de webshop nog in opkomst was, zie je dat online verkopen inmiddels verschuiven naar handelsplatformen die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Airbnb is daarvan een goed voorbeeld. Je kunt als kleine ondernemer of particulier heel eenvoudig online producten of diensten aanbieden. Je maakt dan slim gebruik van alle gemakken die zo’n online marktplaats biedt, waaronder de afhandeling van betaling. We faciliteren inmiddels de betalingen voor ruim 150 handelsplatformen in Europa, zoals Marktplaats, Natuurhuisje en PostNL.
Digitale handelsplatformen schieten blijkbaar als paddenstoelen uit de grond. Hoe verklaar je die populariteit?
We verwachten de komende jaren een sterke toename van online marktplaatsen. Met name omdat consumenten bewuster gaan kopen en willen verduurzamen. Handelsplatformen spelen hier op in door bijvoorbeeld deeldiensten, zoals carsharing aan te bieden. Met een stijging van het aantal handelsplatformen neemt ook de behoefte aan betalingsgemak toe. En daar bieden wij oplossingen voor.
Welk effect heeft de coronapandemie op de online handel?
Ecommerce is door de coronacrisis in zijn geheel in versnelling geraakt. We zien een enorme toename van het aantal online transacties. We hebben met z’n allen massaal online gewinkeld, maar ook het huis opgeruimd en onze spullen online te koop aangeboden. Het aantal particuliere verkopen heeft de afgelopen maanden echt een vlucht genomen.
Hoe zit het met de veiligheid?
Als je iets koopt of verkoopt, wil je natuurlijk geen risico lopen. Je wilt als koper zeker weten dat je de verkoper kunt vertrouwen en als verkopende partij wil je graag betaald worden voor het product of de dienst die je levert. Als je als consument iets bij een bedrijf bestelt loop je eigenlijk weinig risico. Ook bij business-to-business mag je ervan uitgaan dat alles netjes is geregeld. Dit ligt anders voor consumenten die iets aan andere consumenten verkopen. Je weet niet of de andere partij betrouwbaar is en als consument wil je eigenlijk zo min mogelijk persoonlijke gegevens online delen.
Kan je als consument de risico’s van online betalen minimaliseren?
Twee jaar geleden ontwikkelden we voor Marktplaats ‘Gelijk oversteken’, waarbij de betaling tijdelijk wordt vastgehouden tot aan de verplichtingen is voldaan, zoals het leveren van een product of dienst. Dat geeft consumenten meer zekerheid en zorgt er meteen voor dat de fraude op online marktplaatsen afneemt. In Nederland is het aantal meldingen dankzij deze zogenaamde ‘escrow’-oplossing de afgelopen twee jaar met 40 procent gedaald.
Deze zomer openen jullie de eerste Duitse vestiging. Waarom hebben jullie voor Berlijn gekozen?
Traditioneel zijn veel financiële bedrijven in en rond Frankfurt gevestigd. Berlijn heeft echter een grote startup-scene en daar zijn onze klanten te vinden. Ook de grote handelsplatformen, zoals Ebay Kleinanzeigen -het Duitse equivalent van Marktplaats- hebben een vestiging in de hoofdstad. Vanuit een prachtig pand in het hart van Berlijn verzorgen we in eerste instantie de implementatie en ondersteuning voor lokale klanten. De afdelingen Sales, Development en Finance blijven voorlopig volledig opereren vanuit het kantoor in Nederland.
Welke strategie hebben jullie om de Duitse markt te veroveren?
Stap voor stap. We zien internationalisering vooral als een leerproces. Natuurlijk zouden we ook vanuit Nederland onze Duitse klanten telefonisch te woord kunnen staan. Maar om echt goed te begrijpen hoe de markt in elkaar steekt, moet je lokaal aanwezig zijn. Daarom hebben we er ook bewust voor gekozen om Duitse medewerkers in dienst te nemen. Mensen die de taal spreken en de cultuur begrijpen, zodat we een goed gevoel krijgen van de behoefte van de Duitse consument. Als Nederlander mis je deze nuances vaak.
Kun je daarvan een voorbeeld geven?
Duitsers zijn bijvoorbeeld veel voorzichtiger met online betalen. Ik was laatst in Berlijn op het vliegveld in een heel trendy zaak die donuts verkocht. Ik had wel trek in een donut, maar kon alleen met contant geld betalen. Voor ons Nederlanders is dat absoluut onbegrijpelijk. Dezelfde winkel had het op Schiphol zeker niet gered. Corona en contant geld is overigens geen goede combinatie. Daardoor is de afgelopen maanden de acceptatie voor het online betalen wereldwijd toegenomen. Ook in Duitsland. De transitie van fysiek geld naar digitaal geld is voor ons uiteraard een goede ontwikkeling.
Het Duitse betaalbedrijf Wirecard is onlangs failliet gegaan na een fraudeschandaal. Hoe winnen jullie het vertrouwen van de Duitse consument?
Om ervoor te zorgen dat het financiële stelsel niet gebruikt word voor fraude, zijn er duidelijke Europese richtlijnen opgesteld. Sinds 2018 is het voor rekeninghouders in de Europese Unie mogelijk om andere dienstverleners dan hun eigen bank toegang te geven tot hun betaalrekening. Wie vanaf de betaalrekeningen van bankklanten betalingen wil doen, moet daarvoor een vergunning bij de toezichthouder aanvragen. In Nederland is dat de Nederlandse Bank. Online Payment Platform is de eerste betaaldienstverlener in Nederland die deze vergunning heeft gekregen. Met deze vergunning kunnen wij ook Duitse handelsplatformen op een veilige manier ondersteunen bij het online betalingsverkeer.
Techleap ziet jullie als 1 van de 10 meest belovende tech scale-ups. Hoe helpt dit jullie bij internationalisering?
In 2,5 jaar tijd is ons team gegroeid van 10 naar 35 medewerkers, daarmee zijn we de start-up fase inmiddels voorbij. Met vestigingen in Nederland, België en in Duitsland speelt Online Payment Platform een steeds prominentere rol in de FinTech wereld. Dat Techleap ons als een van de meestbelovende tech scale-ups ziet, is een mooie beloning voor ons harde werk van de afgelopen jaren. Onder leiding van prins Constantijn heeft deze organisatie als doel om Nederland de ideale thuisbasis te maken voor de leiders van morgen op het gebied van technologie. Dat helpt zeker bij het openen van internationale deuren. Maar laten we eerst eens beginnen met Berlijn!
Interview: Anouk Vanwersch
Foto’s: Adobe, Online Payment Platform