De plannen van Super-Surf, winnaar van de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie
Super-Surf heeft op maandagavond zojuist de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019 gewonnen en Susanne Schreier straalt nog steeds als ze erover praat. Als hoofd van het binationale gezamenlijke project dat de massaproductie van waterstofcellen mogelijk maakt, nam ze de prijs in ontvangst tijdens de DNHK FEIER-ABEND. We spraken met haar over het moment van de uitreiking en de volgende stappen.
Tekst: Ruth van Doornik Fotos: Bart Maat
Mevrouw Schreier, was het voor u een verrassing dat Super-Surf de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie won?
Ja, absoluut. Hoewel we natuurlijk via onze bedrijven hebben geprobeerd om alles op gang te brengen voor het online stemmen, was het niet iets waar ik op rekende. Ik dacht dat we geen kans zouden maken tegen Swapfiets, die meer dan 100.000 gebruikers hebben. Maar ook omdat ons product technisch een uitdagend onderwerp is.
En toch heeft u de prijs in handen. Zal dat uw bedrijf helpen?
Daar ga ik vanuit. De prijs geeft ons extra publiciteit waardoor onze technologie nu nog meer aandacht krijgt. Hoewel het onderwerp waterstof nu ook al steeds vaker in de pers verschijnt. Toen we het product vijf jaar geleden ontwierpen, was dit niet het geval. En natuurlijk geeft de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie van de DNHK ons nieuwe contacten: Al op de avond van de prijsuitreiking hebben veel mensen mij benaderd.
Super-Surf wordt ondersteund door zes Duitse en Nederlandse bedrijven. Kunt u ons een korte samenvatting geven van wat het binationale gezamenlijke project heeft ontwikkeld?
We hebben meetsystemen ontwikkeld om de onderdelen van de brandstofcel – voornamelijk bipolaire platen – te meten bij onderzoek, ontwikkeling en productie. Een brandstofcel die energie opwekt in een auto, bus of verwarmingssysteem, is zo goed als zijn beste bipolaire plaat. Als er dan een fout optreedt, is de hele brandstofcel nutteloos. Een brandstofcel kan zo’n zestig tot wel honderden van deze bipolaire platen bevatten.
En uw meetmethoden maken nu massaproductie mogelijk?
Ja, de meetsystemen detecteren kritische punten en zo kunnen we de fabrikanten direct voorzien van de coördinaten. Op die manier weten ze waar ze dit in de productie moeten aanpassen. Dit maakt de productie beter beheersbaar en hopelijk goedkoper, waardoor de brandstofcellen voor veel bedrijven betaalbaar worden.
Maar Super-Surf biedt niet alleen meetsystemen aan. De start-up “buses4future” is net opgericht om zijn eigen waterstofbussen op de Duitse en Nederlandse markt te brengen.
Dat klopt. De samenwerking tussen de bedrijven heeft zich in de loop der jaren goed ontwikkeld waardoor de fabrikant van een aandrijflijn, Hymove uit Arnhem, zei: Wij willen een Duits bedrijf hebben dat brandstofcelbussen voor het openbaar vervoer bouwt. We willen niet alleen de aandrijflijn leveren, maar het hele pakket. Wij hebben nu in Oldenburg een start-up voor dit doel opgericht en verzamelen nu de nodige middelen om de bussen op de weg te krijgen.
Is er al een tijdsplanning?
Wij willen volgend jaar in ieder geval de eerste bestellingen binnen hebben en de eerste bussen aan het eind van het jaar leveren. De eerste fase is een demobus waarmee we rond kunnen rijden om de lokale autoriteiten ervan te overtuigen dat waterstof de juiste technologie is en dat ze hiervoor bij ons op de juiste plek zijn. Natuurlijk is er ook een markt voor elektrische mobiliteit, vooral in stedelijke gebieden. Maar verder is er eigenlijk geen alternatief voor waterstoftechnologie als nul-emissietechnologie.
Super-Surf is een grensoverschrijdend project: hoe is de samenwerking verlopen?
Hoewel Duitsers en Nederlanders er hetzelfde uitzien, handelen ze anders – ook vanuit economisch oogpunt. In het begin moesten we een gemeenschappelijke weg vinden. Maar na een paar weken ontwikkelde het zich prachtig. Iedereen heeft zijn of haar takenpakketten goed opgepakt en dat werkte prima – anders hadden we zo’n bedrijf niet opgericht.
Wat zijn de voordelen van het werken in een Duits-Nederlands team?
Nederland is zeer geavanceerd in de ontwikkeling van de waterstoftechnologie en ze hebben een groot milieubewustzijn. En het is natuurlijk een klein landje. Daardoor worden innovatieve technologieën sneller bekend. Duitsland wordt veel beïnvloed door regelgeving, je moet de doelgroep overtuigen. Het is gemakkelijker om als pionier een product in Nederland op de markt te brengen. Voor Nederlanders is natuurlijk alles wat uit Duitsland komt nog steeds hightech en kwaliteit – dat spreekt voor een bilateraal bedrijf.
Super-Surf bestaat uit de middelgrote ondernemingen Demcon (Focal) B.V. (Enschede, NL), Hymove B.V. (Arnhem, NL),NanoFocus AG (Oberhausen, NRW), Nedstack B.V. (Arnhem, NL), ZBT – Zentrum für Brennstoffzellentechnik (Duisburg, NRW) en ADREM GmbH (Oldenburg, Niedersachsen).
Meer informatie over de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie, de winnaar en de finalisten 2019 vindt u hier.
De finalisten van de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019
De Berlijnse start-up Sennder is momenteel bezig met het opvoeren van de Europese logistieke sector. Als online expediteur brengt Sennder grote fabrikanten en handelsbedrijven samen met kleine en middelgrote logistieke- en vrachtspecialisten. Een win-win situatie voor beide partijen: Kleinere logistieke dienstverleners kunnen hun capaciteiten beter plannen en benutten, hun marges verhogen en zich zo steviger positioneren ten opzichte van de grotere aanbieders. De fabrikanten en retailers kunnen de verzending van goederen op elk moment boeken en live volgen en de Sennder-software kan via interfaces rechtstreeks worden aangesloten op de transport- en vrachtbeheersystemen van de verladers. Dit verhoogt de efficiëntie en vermindert het aantal tussenpersonen en dus kosten. Sennder is opgericht in 2015 en inmiddels een van de meest succesvolle logistieke start-ups in Europa. Het bedrijf heeft 180 mensen in dienst.
Waterstof-brandstofcellen zijn een van de belangrijkste technologieën voor een emissievrije mobiliteit. Het nadeel is dat ze nog niet massaal worden geproduceerd. Dat komt door het gebrek aan betrouwbare kwaliteitscontrole voor de zeer gevoelige componenten. Het Duits-Nederlandse project Super-Surf heeft dit complexe probleem opgelost en verkoopt nu bijzonder nauwkeurige optische 2D- en 3D-meetsystemen. In navolging van het project richten de partners een binationaal bedrijf op dat brandstofcelbussen voor het openbaar vervoer gaat produceren. Super-Surf bestaat uit de middelgrote ondernemingen ADREM GmbH (Oldenburg, Nedersaksen), Demcon (Focal) B.V. (Enschede, NL), Hymove B.V. (Arnhem, NL), NanoFocus AG (Oberhausen, NRW), Nedstack B.V. (Arnhem, NL) en het ZBT – Centre for Fuel Cell Technology (Duisburg, NRW).
Hoe krijg je meer mensen op de fiets, ontlast je het stadsverkeer en voorkom je de onaantrekkelijke ophoping van achtergelaten fietsen? Met een abonnement op een fiets. Swapfiets biedt klanten een fiets- en mobiliteitsgarantie voor een maandelijks vast bedrag. Als de fiets defect is, wordt hij gratis gerepareerd, krijgen klanten onderweg pech, komen medewerkers toegesneld om ze weer op weg te helpen. Wordt de fiets gestolen, krijg je tegen een vergoeding een vervangende fiets. Swapfiets, opgericht in 2014, is nu ’s werelds grootste aanbieder van fietsabonnementen met 140.000 klanten in vier landen (België, Denemarken, Duitsland en Nederland) en 1.500 medewerkers.