“Onlineshoppen is fenomenaal!”
Wouter van Benten komt in een elektrische auto naar het interview in Zaltbommel. Heel passend, want daar heeft de CEO van DHL Parcel Benelux een paar weken geleden het grootste en groenste sorteercentrum van Nederland geopend. Het concern draagt duurzaamheid hoog in het vaandel; in 2050 wil de Deutsche Post DHL Group alle emissies die met logistiek te maken hebben tot nul gereduceerd hebben. Wereldwijd. Maar wat is daarvoor nodig? Welke mobiliteitsconcepten, welke baanbrekende innovaties? Een gesprek over pakketdrones, grensoverschrijdende infrastructuur en de onlineshopping boom.
Tekst: Ruth van Doornik Foto: Verse Beeldwaren
Meneer van Benten, bestelt u eigenlijk zelf weleens iets online?
Ja! Mijn vrouw vindt dat ik het soms zelfs overdrijf. Maar ik heb het leren waarderen. In het begin bestelde ik alleen boeken via internet, maar intussen is er geen categorie meer waarin ik niet onlineshop. Zeker een of twee keer per week gaat bij ons de bel en staat er een bezorger voor de deur met een pakketje in zijn hand. En dat kan alles zijn: schoenen, wijn, lampen of een grasmaaier. Onlineshoppen is fenomenaal!
Dan doet u dus volop mee met de trend. E-commerce groeit hard. Dat is een van de redenen waarom het pakketsorteercentrum, het 21e in de Benelux, met 30.000 vierkante meter nodig was. Wat maakt dit centrum zo bijzonder?
Het is een van de grootste sorteercentra in zijn soort en werkt helemaal zonder gas. Dankzij de 11.000 zonnepanelen op het dak kunnen we niet alleen de twee kilometer lange sorteerband aandrijven, maar ook onze elektrische auto’s opladen. Overdag worden tot wel 500.000 pakketten gesorteerd. Een extreem complexe logistieke operatie, want het gaat niet alleen om het sorteren, maar ook om het laden en lossen van de ongeveer 700 vrachtwagens. Elke dag.
Toch zal de capaciteit van Zaltbommel al binnen een paar jaar niet meer groot genoeg zijn. Hoeveel verkeer kunnen de steden eigenlijk nog aan?
Onze bestelauto’s vallen op. Daarom denken de meeste mensen dat de pakketsector veel extra verkeer op de wegen veroorzaakt. Maar dat klopt niet. In Nederland rijden 800.000 bestelauto’s rond. Daarvan zijn er maar 25.000 uit onze branche afkomstig. Bovendien is de markt in Nederland, met maar twee grote spelers, behoorlijk geconcentreerd. Daardoor kan er op de laatste meters voor aflevering flink geconsolideerd worden. Op het moment dat wij de steden binnenrijden zitten onze bestelauto’s goed vol. De bezorging wordt steeds efficiënter en de CO2-uitstoot per pakket steeds geringer.
Maar bij elke deur aanbellen klinkt niet erg efficiënt.
Dat valt dus enorm mee. Het aantal onlineshoppers is zo groot dat we in iedere straat meerdere adressen hebben. Slecht elf procent zijn de eerste keer niet thuis. Die gaan dan naar een servicepunt, waar de klant zijn pakket kan afhalen wanneer het hem of haar uitkomt. We proberen in Nederland sowieso steeds meer pakketten bij de bijna 3.000 servicepunten af te geven. En er zijn steeds meer pakketkasten, waar je met behulp van een code, dag en nacht je bestelling kunt ophalen.
En hoe ontkomen de koeriers in de smalle binnen steden aan het getoeter van geïrriteerde auto mobilisten?
We hebben een divers wagenpark dat nauwkeurig is afgestemd op de binnensteden en passend van grootte is. Onze typisch Nederlandse cargofietsen zijn hier ontwikkeld en zijn nu ook in andere landen een succes.
Strategisch onderdeel van het concern is een zelfontwikkelde elektrische bestelauto. Dochterbedrijf StreetScooter produceert in Düren en Aken eigen elektrische vrachtwagens, simpelweg omdat de automobielindustrie bij de ontwikkeling achterbleef. Hoe is het mogelijk dat DHL in iets slaagt dat de industrie niet voor elkaar krijgt?
DHL is op dit gebied tegen wil en dank pionier geworden. Gewoon omdat er een paar jaar geleden niet voldoende elektrische wagens op de markt waren. Daarom zijn wij zelf met de ontwikkeling begonnen in samenwerking met de Rheinisch-Westfälischen Technischen Hochschule Aachen. In 2016 is de serieproductie gestart. Het voordeel is dat het wagenpark perfect is aangepast aan de eisen van de pakketbezorgers, ook qua ergonomie.
In Nederland rijden intussen 400 elektrische voertuigen rond die daarmee een belangrijke basis vormen voor de GoGreen-campagne. Hoe belangrijk is een groen imago voor het succes van een bedrijf?
Geen enkel bedrijf kan dit onderwerp links laten liggen. Het is onze plicht iets te doen. Ook jonge, gekwalificeerde mensen beginnen liever bij een werkgever met een duurzame bedrijfsfilosofie. Bij Deutsche Post DHL Group zit milieubescherming in het DNA. Er wordt veel gedaan om de CO2-voetafdruk per pakket klein te houden. Denk maar aan elektrische auto’s, zonnepanelen en duurzame gebouwen. Of aan de consequente optimalisatie van aanleverroutes met behulp van intelligente software, zodat er zo min mogelijk kilometers worden gereden. In Nederland is de pakket bezorging op dit moment dertig procent efficiënter dan in 2012.
Er wordt onderzoek gedaan naar baanbrekende logistieke oplossingen voor de Innovation Centers in Duitsland, Singapore en Chicago.
Inderdaad. En we gaan dan ook regelmatig met onze klanten langs in Troisdorf bij Bonn. Maar uiteraard innoveren we ook zelf. Op het gebied van de digitalisering lopen we in Nederland voorop. We hebben een relatief groot digital innovation team in huis dat apps en portalen ontwikkelt. Innoveren betekent proberen, vallen en weer opstaan. Hier kan niet genoeg in geïnvesteerd worden. Veel van onze ideeën worden door andere landen over genomen.
U vindt samenwerking dus belangrijk?
Ik ben een overtuigd Europeaan en ik heb in veel landen gewoond. Er zijn zoveel goede ideeën, overal ter wereld en we kunnen zoveel van elkaar leren. We zouden nog vaker met elkaar aan tafel moeten gaan zitten om ideeën uit te wisselen. Samen komen we veel sneller verder. Alleen de wereld verbeteren lukt niet.
U begon net over digitalisering. Wat denkt u, gaat digitalisering voor een revolutie zorgen binnen de bezorgbusiness?
Daarvan ben ik overtuigd. De smartphone wordt de afstandsbediening voor je pakket. Jij kunt aangeven wanneer en waarheen het geleverd moet worden. Je kunt nog tijdens het bezorgen beslissen of je het bij de buren of bij een servicepunt afhaalt. Zo wordt het bezorgproces via een digitale interface steeds beter.
Maar die ontwikkeling zien we nu al. Laten we een blik werpen op de toekomst. De hyperloop, dus hogesnelheidstransport door een buis, pakketdrones, last-mile-robots. Hoe ziet bezorging er binnenkort uit?
Ik vind dat pakketdrones volledig overschat worden. Bezorging overal met een drone? Dat zie ik niet gebeuren. In de Benelux bezorgen we elke dag gemiddeld 500.000 pakketten. Als je dat met drones gaat doen wordt het druk boven onze hoofden. Een dergelijke wirwar in de lucht kan ik me niet voorstellen. Dat is alleen iets voor afgelegen oorden. Andere technologieën daarentegen zie ik zeker opkommen.
Hoe stelt u het zich dan voor?
Robotisering zal toenemen en dat is ook nodig, want personeel is moeilijk te vinden. Hoe beter de afzonderlijke stappen geautomatiseerd zijn, des te minder handen hebben we nodig. Een andere uitdaging is het groene transport. Elektrische vrachtwagens zijn nog altijd een moeilijk onderwerp en waterstof zal in de toekomst een grotere rol gaan spelen. Terwijl in Nederland de infrastructuur voor elektrische oplaadpunten beter ontwikkeld is, zijn er in Duitsland meer waterstoftankstations. Op dat gebied kunnen beide landen van elkaar leren.
Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Veel zendingen gaan naar het buurland. Hoe ziet de grensoverschrijdende infrastructuur eruit?
Ik weet dat Duitsland ontevreden is over zijn infrastructuur. Ik ben er zelf ook veel en ja, op een aantal punten zijn verbeteringen mogelijk. Als het om de digitale infrastructuur gaat, heeft Nederland een stap voor op Duitsland. Om een voorbeeld te noemen, als ik in Duitsland ben, heb ik meestal contant geld nodig. In de parkeergarage, de kantine. Thuis in Nederland kan ik zelfs bij de bakker pinnen.
Logistiek betekent natuurlijk ook mobiliteit. Transport is een van uw grote fascinaties. Wat denkt u, hoe zullen over een paar jaar de steden eruitzien?
Dat is een interessante vraag en ik kan over dit onderwerp eindeloos doorgaan. Ik woon in Rotterdam en werk in Utrecht. Vroeger forensde ik altijd met de auto, omdat ik het verouderde beeld van bus en trein uit mijn studententijd had. Openbaar vervoer kon je toen samenvatten in één woord: omslachtig. Maar intussen reis ik meestal met de trein. Een goede infrastructuur voor openbare verkeersmiddelen is de beste manier om files te voorkomen en de CO2-uitstoot te reduceren. Ik ben ervan overtuigd dat Duitsland en Nederland op dit gebied intensiever moeten investeren. En, sharing is the name of the game!
U bedoelt carsharing?
Ja, onder andere. Met de smartphone hebben we onze mobiliteit praktisch op zak en bepalen we met één swipe hoe we van A naar B komen. Je pakt de trein, huurt daarna een fiets, een e-scooter of je deelt een auto als je een weekend weg wilt. Ik geloof in een toekomst waarin Mobility as a service geldt en ik vind het ongelooflijk dat er in Nederland acht miljoen auto’s rondrijden die het grootste deel van de dag aan de kant van de weg staan.