De ondernemer, de scholier en het belang van Duits
De Duitse taal heeft het moeilijk in Nederland. Daarom organiseert de Actiegroep Duits ook dit jaar weer het project ‘Duits werkt!’. Hierbij komen ondernemers in de klas en vertellen leerlingen over het belang van Duits. Dat doen ze in de week van 24 t/m 28 januari 2022.
Uit ervaring blijkt dat scholieren het nut van Duits vaak nog niet inzien. In de geglobaliseerde samenleving wordt veel in het Engels gecommuniceerd. Daardoor denken veel scholieren al snel dat kennis van de Engelse taal genoeg is voor hun toekomstige carrière. Dit zorgt ervoor dat scholieren niet alleen het enthousiasme voor het vak Duits verliezen, maar soms ook het vak laten vallen in de bovenbouw. In de bovenbouw kiest zo’n 42 procent voor Duits. Op het vmbo kunnen leerlingen in de onderbouw al kiezen tussen Frans of Duits als vreemde taal. Daardoor kan het zo zijn dat leerlingen helemaal geen Duits krijgen op school.
Ook daalt het aantal studenten Duitse taal en cultuur aan de universiteiten. Het dieptepunt was in 2019 met 31 eerstejaars studenten in heel Nederland en een totaal van 179 studenten in alle jaargangen. Dat is jammer, want Duits is belangrijk, zeker voor Nederlanders.
Het economische belang van de Duitse taal in Nederland
Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. De handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland is zelfs één van de grootste bilaterale handelsrelaties van Europa. Dat blijkt ook uit de cijfers van dit jaar waarin we afstevenen op een nieuw record. Veel Nederlandse bedrijven hebben vestigingen in beide landen of hebben hun afzetmarkt uitgebreid naar Duitsland. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van de werkgevers en werknemers te maken heeft met Duitse collega’s en Duitse klanten. Daarnaast is Duits de meest gesproken taal in de Europese Unie en de op één na grootste taal in Europa, met zeker 100 miljoen moedertaalsprekers. Van het Engels of het Frans zijn dat er 55 miljoen. De kans is dus groot dat je binnen Europa met iemand te maken krijgt die Duits als moedertaal heeft.
Nederland als vakantieland
En daarom komt Duits ook in de toeristensector goed van pas. Duitsland is een geliefde vakantiebestemming van Nederlanders en andersom gaan veel Duitsers ook graag op vakantie naar Nederland. Dit betekent dat de horeca- en toeristensector veel met Duits te maken heeft. Hoewel sommige Duitsers het leuk vinden hun Nederlands uit te proberen, stellen veel Duitse gasten het op prijs als ze in het Duits worden aangesproken. Het spreken van Duits op professioneel niveau is dus cruciaal voor het succes van deze sector, zeker omdat de communicatie met Duitsers in het Engels nog wel eens stroef kan lopen.
Waarom “Duits werkt!”?
Om ervoor te zorgen dat leerlingen het nut van Duits inzien en het vooral niet opgeven, komen professionals in de klas om over hun persoonlijke ervaringen met de Duitse taal in hun vakgebied te vertellen. Voor ondernemers is het een goede investering in de toekomst: meer potentiële werknemers met een goede beheersing van de Duitse taal. Daarbij vormt “Duits werkt!” een uitstekende kans voor bedrijven en ondernemers om zich te profileren als toekomstige werkgever.
Meer weten over Duits werkt!? Ga dan naar machmit.nl/duits-werkt.
Tekst: Filomena de Vink
Foto: Actiegroep Duits