De kansen van Smart Industry 4.0
Het kabinet wil dat de Nederlandse industrie zo veel mogelijk profiteert van de kansen die digitalisering en robotisering te bieden hebben. In het omarmen van nieuwe technologieën liggen grote mogelijkheden voor groei en ontwikkeling van onze bedrijven, ondersteuning van onze arbeidskrachten en het ontstaan van nieuwe banen. Dat komt onze internationale concurrentiekracht en daarmee ook onze economie ten goede.
Daarom is het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat sinds 2014 partner van het programma Smart Industry. Daarin werken bedrijven, kennisinstellingen, investeringsmaatschappijen en overheden samen aan een moderne industrie waarin robots en ict het productieproces slimmer en efficiënter maken. Ik draag daaraan bij via de Implementatieagenda Smart Industry 2018-2021. Een van mijn prioriteiten daarbinnen is: ervoor zorgen dat het mkb versneld en op grote schaal aan de slag gaat met Smart Industry.
Mogelijkheden creëren met Smart Industry
Voor het mkb biedt Smart Industry nog veel onbenutte kansen. Maar het ‘verslimmen’ van een onderneming is voor ondernemers alleen vaak niet haalbaar. Voor hen is samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid onmisbaar. Op regionale schaal zie je dat in die driehoek de belangrijke samenwerkingen tot stand komen, zoals de Smart Industry fieldlabs die door heel Nederland te vinden zijn. Een fieldlab is een industriële proeftuin waarin nieuwe technologische oplossingen in de praktijk worden toegepast door mkb. Een voorbeeld: bedrijven die metaal bewerken gaan met de gemeente en een hogeschool in zee om samen een Smart Industry-oplossing te ontwikkelen, testen en implementeren.
Smart Industry gaat vooral om de kruisvlakken tussen verschillende technologieën die het productieproces beïnvloeden. Het gaat bijvoorbeeld om de verbinding tussen AI en sensoren waardoor onderhoud automatisch en voorspelbaar wordt; het gaat over het beveiligen van roboticasystemen met cybersecurity.
Door het programma Smart Industry staat er in Nederland een goede infrastructuur. Op dit moment zijn er 43 fieldlabs. Er zijn vijf Smart Industry-centra opgericht die fungeren als loket voor het mkb. Het mkb kan daar aankloppen met vragen over digitalisering. We verkennen het nog verder opschalen van de Smart Industry-aanpak. Onze bedrijven kunnen nóg meer de vruchten plukken van digitalisering en robotisering dan dat ze al doen.
Nauwe samenwerking met Duitsland
De uitdagingen stoppen niet aan de grens – en ook de kansen beperken zich niet tot Nederland! Nederlandse bedrijven maken deel uit van internationale waardeketens, waarin wordt samengewerkt, toegeleverd en uitbesteed. Dat geldt zeker voor de hechte samenwerkingsrelaties met Duitse bedrijven. Daarom werken we in het Smart Industry-programma nauw samen met Duitsland. Het Nederlandse programma en de Duitse Nationale Industriestrategie 2030 lijken dan ook in veel opzichten ook op elkaar. Beide landen zien de grote waarde van onderzoek en ontwikkeling en stellen praktische toepassingen centraal.
Onze landen begonnen in 2018 met het verkennen van hoe ze samen kunnen werken op het gebied van Smart Industry. Die samenwerking werd bekrachtigd in bijzijn van het Nederlands koninklijk paar. Begin april 2019 is mij de gezamenlijke Nederlands-Duitse Actie-agenda aangeboden. Daarin verklaren onze landen samen te werken aan onder andere het beste en meest flexibele digitaal verbonden productienetwerk van Europa. Ik kijk uit naar de Hannover Messe – altijd een uitgelezen gelegenheid om een dieper gesprek te voeren over hoe het staat met onze gezamenlijke Actie-agenda en we onze samenwerking nog verder vorm kunnen geven. Samen kunnen Duitsland en Nederland hun industrieën nóg slimmer maken.
Mona Keijzer is staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet Rutte III. Als bewindspersoon is de CDA-politica onder andere verantwoordelijk voor het topsectoren- en industriebeleid, innovatie, telecom, ICT en het mkb.
Wilt u meer interessante interviews, commentaren, reportages en portretten van het Duits-Nederlandse bedrijfsleven op uw deurmat? Bestel dan ons tweetalig zakenblad MARKT. Klik hier om u in te schrijven.
Tekst: Mona Keijzer. Foto: Martijn Beekman.