Carrière door contacten: netwerken als starter op de arbeidsmarkt
Na meer dan twee jaar van contactbeperkingen en online vergaderingen kan face-to-face netwerken lastig zijn. Vooral starters op de arbeidsmarkt die die net van de universiteit of hogeschool komen, vinden het soms moeilijk om zichzelf goed neer te zetten tijdens netwerkevenementen. Toch is een carrièrenetwerk van recruiters, oprichters van start-ups of managers die bereid zijn te helpen, belangrijker dan ooit.
Volgens een studie van de Europese Commissie vindt een derde van de Europese werknemers tussen de zestien en 29 jaar een baan via persoonlijke contacten. Afgestudeerden die al goede connecties in de arbeidswereld hebben, hebben dus een enorm voordeel bij het zoeken naar een baan. Maar waar leren studenten de juiste mensen kennen? Waar moet je om denken bij het netwerken? En hoe kunnen contacten op lange termijn worden onderhouden? Vragen die onze DNHK stagiaires zich ook stellen. Wie daar antwoord op kan geven is de Duits-Nederlandse zelfmarketing- en netwerkdeskundige Anouk Ellen Susan. Ze werkt al twintig jaar als leidinggevende in de internationale marketing. Onze DNHK-stagiaires gingen met haar in gesprek en kregen tips speciaal voor studenten en young professionals.
Mevrouw Susan, hoe kan ik een carrièrenetwerk opbouwen tijdens mijn studie?
Netwerkexpert Anouk Ellen Susan
Zorg ervoor dat je al vroeg stage loopt en de echte wereld leert kennen. Dat helpt om interessante mensen te ontmoeten en je eerste contacten te leggen in je toekomstige bedrijfstak. Ga naar netwerkevenementen, sluit aan bij interessante netwerken, zowel thema gerelateerde als regionale netwerken, en wissel ideeën uit met anderen. Dit alles kan helpt je op jouw toekomstige carrièrepad! Zelfs als je in eerste instantie niet zeker weet of een bepaald contact je “iets zal opleveren”. Het kan net die ene persoon zijn die je in de toekomst zal helpen, je een baan zal aanbevelen of je bekend zal maken in zijn of haar netwerk. Mijn tip is daarom: oefening baart kunst!
Als starter kun je nog wat onwennig zijn. Hoe begin je gesprekken op netwerkevenementen?
Als je een beetje verlegen bent, stel dan gewoon vragen. Vaak is dit een veel beter alternatief dan alleen praten. Want alleen wie vragen stelt, komt met nieuwe kennis en inspiratie van een netwerkevenement. Bedenk van tevoren twee of drie vragen, zoiets als: Bent u hier vandaag voor het eerst? Wat doet u voor de kost? Komt u ook uit deze stad? Het hoeft niets bijzonders te zijn. Zelfs heel eenvoudige vragen kunnen een goede manier zijn om een gesprek te beginnen. Bereid je daarnaast goed voor op het evenement. Bereid een korte inleiding over jezelf voor en oefen die een paar keer hardop voor de spiegel, zodat deze overtuigend en zelfverzekerd overkomt.
Welke no-go’s moet je ten koste van alles vermijden?
Mijn vijf no-go’s in een netwerk gesprek zijn:
- Ongeïnteresseerd in de ander en tijdens het gesprek al rondkijkend naar een nog betere of interessantere gesprekspartner.
- Te gespannen en gesloten zijn.
- Niet naar de ander luisteren en alleen over jezelf praten.
- Doen alsof of niet authentiek zijn.
- Een verkooppraatje maken.
Hoe verschillen Duitsers en Nederlanders in netwerken?
Ik wil niet in stereotypen vervallen, natuurlijk hangt het altijd af van het karakter van de ander. En toch geloof ik dat we “LEKKER verschillend” zijn, ook als het op netwerken aankomt. Hier zijn vier vermeende verschillen, maar er zijn er natuurlijk veel meer: Netwerken zit bij Nederlanders vaak in het DNA, het gaat vanzelf. Ze zijn erg gemakkelijk in de omgang en knopen altijd een gesprek aan met de persoon met wie zij praten. Voor Duitsers moet netwerken op de agenda staan, anders gaan ze na het evenement meteen naar huis. Op dat punt moedig ik Duitsers aan om het verlangen om te netwerken, de losheid en de openheid wat meer in zich naar boven te halen.
Duitsers gaan daarentegen vaak goed voorbereid naar netwerkbijeenkomsten, zijn zeer doelgericht en proberen zo een basis van vertrouwen te scheppen. Omdat veiligheid en vertrouwen belangrijk voor hen zijn. Wat het bindende karakter van dergelijke bijeenkomsten betreft, kunnen de Nederlanders nog iets van de Duitsers leren. Het is niet altijd maar een ‘gezellig clubje, gezellige avond of gezellig gesprek’. Netwerkbijeenkomsten verdienen een beetje diepgang en feedback achteraf. Nederlanders leren elkaar sneller kennen dan Duitsers. Als Duitser moet je je niet laten afschrikken door ‘jij’. Het heeft niets te maken met gebrek aan respect, maar met cultuur. Anderzijds is het “Sie” van de Duitsers niet op te vatten als een afstand tot de gesprekspartner. Het maakt gewoon deel uit van de Duitse communicatiecultuur. Duitsers ervaren Nederlanders soms als erg direct en Nederlanders ervaren Duitsers als inflexibel als het gaat om netwerken, communicatie en samenwerking.
Wat gebeurt er na de eerste ontmoeting? 
Tegenwoordig is het raadzaam om contacten te ontwikkelen en te onderhouden via LinkedIn (of het Duitse Xing). Op die manier kunt je elkaars professionele loopbaan volgen en digitaal contact houden. Dit hoeft natuurlijk niet dagelijks of wekelijks te zijn, maar je moet wel van tijd tot tijd contact houden. Of het nu met interessant nieuws, een commentaar of een like is. Soms pak ik gewoon de telefoon en bel ik iemand op, zelfs als er geen specifieke reden is. Relaties onderhouden is een lange-afstandsloop, geen sprint. Het gaat niet alleen om het aantal contacten dat je hebt, maar ook om de kwaliteit van de relatie. Daarom: netwerken loont, altijd! Mijn motto is het Zuid-Afrikaanse gezegde “Alleen ben je sneller, samen kom je verder!”
Schrijf je nu in: Crashcursus netwerken voor jonge professionals in Duisburg
Meer weten? Anouk Ellen Susan geeft tips en trucs voor succesvol netwerken in de Duits-Nederlandse omgeving tijdens onze “Networking Crash Course” voor young professionals op 12 mei in Duisburg. De netwerkdeskundige leert hier jonge talenten hoe ze op evenementen gesprekken kunnen aanknopen met grote spelers en welke valkuilen ze moeten vermijden als ze met Duitsers of Nederlanders netwerken. Na afloop kunnen de deelnemers in een informele sfeer toepassen wat ze eerder hebben geleerd en hun netwerk uitbreiden via andere jonge professionals. Meer weten over het evenement? Ga dan naar de website en schrijf je in.
Tekst: Laura Busse
Foto’s: DNHK, Anouk Ellen Susan, Austin Distel
Wil je ook lid worden van het DNHK Young Professionals netwerk? We kijken naar je uit.