“Bevoorradingsketen blijft stabiel”
In de corona-pandemie staan de logistieke bedrijven in de frontlinie: ze voeren de voorraden over de grenzen heen aan. Dit geldt ook voor sennder, lid van de DNHK. Julius Köhler, medeoprichter en algemeen directeur van de digitale expediteur, vertelt ons in een interview meer over de situatie in Europa, de stabiliteit van de toeleveringsketens en de vooruitzichten voor de toekomst.
Meneer Köhler, sennder is internationaal actief als logistiek dienstverlener op de weg. Hoe is de huidige situatie in Europa?
De situatie is gespannen. Er staan lange files aan de grenzen – sommige chauffeurs vertellen ons dat ze tot 18 uur moeten wachten. We verwachten geen significante afname in de komende twee tot vier weken. De marktsituatie zal een beetje normaliseren, aangezien een aantal industrieën tijdelijk de deuren sluiten, zoals de automobielsector. Maar aan de andere kant neemt de vraag in andere sectoren toe. Dus de spanning blijft bestaan. Trouwens, niet alleen aan de grenzen. Ook het lossen van goederen duurt langer, omdat er minder personeel aanwezig is.
Lange wachttijden tijdens het transport aan de ene kant, hamsterinkopen aan de andere kant: Hoe veilig denkt u dat de bevoorradingsketens zijn?
We zien hamsteraankopen in al onze markten. We zijn er echter van overtuigd dat de toeleveringsketens in stand kunnen worden gehouden. Dit kunnen we zeggen op basis van de feedback van onze klanten, met wie we direct contact hebben. Ook de politiek zorgt hiervoor. Zo is bijvoorbeeld het verbod op rijden op zondag in Duitsland opgeheven om ervoor te zorgen dat er 24 uur per dag kan worden bevoorraad.
De logistieke sector moet momenteel grote uitdagingen overkomen. Hoe gaat sennder hiermee om?
Als digitale expediteur zijn we zelf goed gepositioneerd als bedrijf. We hebben binnen een dag kunnen reageren en onze 260 medewerkers in vijf landen in staat gesteld om vanuit huis te werken. We voeren nu dagelijks calls om de communicatie met klanten zowel intern als extern zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wat de marktsituatie betreft, het feit dat bijvoorbeeld de vraag van industriële klanten afneemt, heeft natuurlijk gevolgen voor ons. Maar we hebben een brede klantenportefeuille en kunnen de vrijgekomen capaciteit beschikbaar stellen aan bedrijven in de consumentengoederen- en food & beverage-sector, waar momenteel grote vraag naar is.
Crisis als een kans – dat is een uitspraak die op dit moment veel te horen is. Wat is uw standpunt hierin?
Naar mijn mening is het nu nog te vroeg om te kunnen zien hoe de situatie zich zal ontwikkelen en welke gevolgen de pandemie zal hebben voor de economie. Maar natuurlijk brengt een crisis altijd bepaalde kansen met zich mee, en als bedrijf verkeren we in de gelukkige positie dat de behoefte aan transport op dit moment erg groot is.
Bijschrift foto: De drie oprichters (vlnr): Julius Köhler, Nicolaus Schefenacker, en David Nothacker
Interview: Katrin Brodherr Foto: sennder