Als bijen naar de Honing
Adieu irritante fruitvliegen. De Nederlandse scale-up Fruit Fly Ninja heeft een middel tegen deze beestjes op basis van natuurlijke vloeistoffen ontwikkeld. Met dit concept is het viermansbedrijf binnen twee jaar uitgegroeid tot marktleider in Nederland.
Het idee is door toeval ontstaan bij Ferdinand van der Neut, een micro- en nanotechnicus. “Een ernstige knieblessure dwong hem in de zomer van 2014 om in zijn Amsterdamse appartement te blijven”, zegt collega en mede-eigenaar Olav van der Willik. In het appartement vlogen fruitvliegjes rond. De 39-jarige probeerde enkele producten uit om de fruitvliegjes te bestrijden, maar hiervan waren weinig effectief. Uit frustratie besloot hij zijn eigen val tegen de kwelgeesten te ontwikkelen. Een mengsel op basis van azijn werkte.
“Op dat moment kon hij zich nauwelijks voorstellen dat hij met zijn idee binnen twee jaar marktleider in Nederland zou worden”, lacht van der Willik.
Dankzij knieblessure kwam het idee
De blessure was een geluk bij een ongeluk. Zijn middel leidde al snel tot succes. Van der Neut nam ontslag als projectleider elektrotechniek, stopte al zijn energie in het fruitvliegvangproject en vroeg hiervoor patent aan. Het bijzondere: De fles is gemaakt van biologisch afbreekbaar en gerecycled plastic. Het systeem werkt mechanisch en zonder schadelijke stoffen. De natuurlijke vloeistof zorgt ervoor dat fruitvliegjes door het trechtertje naar binnen vliegen en er niet meer uit kunnen. Van der Neut introduceerde het product bij Kickstarter en haalde op deze manier zijn startkapitaal bijeen.
“Ik las over het product in de Telegraaf in 2015” meldt Van der Willik. Een jaar later vond er een ontmoeting plaats. Sindsdien is de Rotterdammer deel van het bedrijf in de rol van CCO.
Van de huiskamer naar de supermarkt
Het werd interessant toen de supermarkt Coop hen benaderde. Zij hadden daar veel last van fruitvliegjes op de sapmachines: “De keten testte het product en was enthousiast”. Via Bunzl, een verpakkingsleverancier, kreeg Fruit Fly Ninja vervolgens toegang tot Nederlandse supermarkten en restaurants.
De visie van de oprichter wordt goed ontvangen. In 2017 voegt Jumbo Fruit Fly Ninja aan het assortiment toe, gevolgd door Albert Heijn, Etos, Plus en Blokker in 2018. “Zowel de vraag naar duurzame producten groeit bij de consument als de temperaturen in de zomer.” Ideale voorwaarden voor de verkoop van de Ninja fruitvliegvallen.
Scale-up neemt de Duitse markt in het vizier
Intussen is de scale-up ook actief in o.a. Luxemburg, België en zelfs Australië. Wat motiveerde de ondernemers om zaken te doen aan de andere kant van de wereld? Het doel is om het hele jaar door te verkopen: “Als het hier winter is, is het zomer in Australië”, legt Van der Willik uit. Dit betekent continue omzet en zorgt voor voldoende reuring in het bedrijf. In Australië wordt het product aangeboden in de op een na grootste doe-het-zelfketen van het land.
Het team heeft op termijn ook Duitsland in het vizier. Volgens Van der Willik is het echter moeilijker toe te treden tot de Duitse markt. Hoewel de afzetmarkt groot is en er weinig vergelijkbare producten zijn, hebben de Duitse consumenten gewoon meer tijd nodig om een nieuw product te accepteren. De scale-up wordt hierbij met name ondersteund door de DNHK bij vragen over het recycling- en verpakkingsrecht.
En natuurlijk zal het onderzoek worden voortgezet. In nauwe samenwerking met de Universiteit van Wageningen werken zij aan ecologische alternatieven voor veel bestaande producten. Het bedrijf is ervan overtuigd dat alle ongediertebestrijdingsproducten die schadelijk zijn voor het milieu overbodig kunnen worden gemaakt. Laat de volgende zomer maar komen.
Tekst: Justus Hoppmann
Foto: Fruit Fly Ninja