Afspraken in een arbeidsovereenkomst naar Duits recht (2)
Het Duitse en het Nederlandse arbeidsrecht verschillen nogal op een aantal punten. Dat heeft ook gevolgen voor de inhoud van een arbeidsovereenkomst. In een reeks van vijf artikelen zullen een aantal belangrijke verschillen worden toegelicht. Dit derde deel van de reeks houdt zich bezig met algemene voorwaarden in een arbeidsovereenkomst naar Duits recht.
Het Duitse recht kent twee vormen van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Het belangrijkste verschil tussen de beide vormen ligt in het antwoord op de vraag of er sprake is van een zakelijke grond (Sachgrund) voor het aangaan van een contract voor bepaalde tijd.
Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd ohne Schachgrund kan de werkgever een contract voor bepaalde tijd voor de duur van maximaal 24 maanden aangaan. Binnen die tijd mag de werkgever ook een basiscontract met maximaal drie verlengingen aanbieden. Deze vorm komt in beginsel slechts in aanmerking voor werknemers die nog niet eerder in dienst zijn geweest bij de werkgever. Het voordeel voor werkgevers bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mit Sachgrund is dat er in beginsel geen maximumaantal en maximumduur van toepassing is. Deze vorm is echter slechts toegestaan, als de werkgever een zakelijke grond heeft om een arbeidscontract voor bepaalde tijd aan te gaan. De meest voorkomende gevallen in de praktijk zijn tijdelijke projecten en de waarneming van taken van een tijdelijk afwezige werknemer.
Een bijzonderheid van het Duitse recht is dat alle arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd op papier moeten worden getekend. De getekende exemplaren moeten bovendien voor begin van de arbeidsovereenkomst zijn overhandigd aan de andere contractspartij. Mondelinge afspraken, afspraken per e-mail of per fax voldoen dus niet. Als er tussen werkgever en werknemer een geschil ontstaat, of er wel aan de voorwaarden voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is voldaan, kan de werknemer het geschil aan de rechter voorleggen. Daarvoor heeft de werknemer drie weken de tijd, nadat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd al dan niet is geëindigd.
De duur van de arbeidsovereenkomst is natuurlijk niet de enige afspraak tussen een werkgever en een werknemer. Voor veel afspraken in Duitse arbeidsovereenkomsten geldt dat zij onder de Duitse regelgeving over algemene voorwaarden vallen. Welke gevolgen dat kan hebben, wordt in het volgende artikel van deze reeks toegelicht.
Tekst: Ulrike Tudyka
Foto: Adobe
Lees ook: Afspraken in een arbeidsovereenkomst naar Duits recht (1)