Afspraken in een arbeidsovereenkomst naar Duits recht (1)
Het Duitse en het Nederlandse arbeidsrecht verschillen nogal op een aantal punten. Dat heeft ook gevolgen voor de inhoud van een arbeidsovereenkomst. In een reeks van vijf artikelen zullen een aantal belangrijke verschillen worden toegelicht. De reeks begint echter met de vraag, wanneer Duits arbeidsrecht überhaupt van toepassing is.
Het Duitse arbeidsrecht is in beginsel van toepassing, als een werknemer werkzaamheden in Duitsland verricht. Bij detachering, dus het tijdelijk verrichten van werkzaamheden in Duitsland in het kader van grensoverschrijdende dienstverlening, betreft dat de minimumarbeidsvoorwaarden. Daaraan zal hier verder geen aandacht worden besteed. Bij het gewoonlijk verrichten van werkzaamheden in Duitsland is het Duitse arbeidsrecht integraal van toepassing. Dat is in de relatie tussen Nederland en Duitsland vastgelegd in artikel 8 van de EG-VO 593/2008.
Rechtskeuze voor een ander recht
Een werkgever en een werknemer mogen voor een ander arbeidsrecht kiezen dan voor het arbeidsrecht dat vanwege artikel 8 van de EG-VO 593/2008 van toepassing zou zijn. Voor werkgevers is dat echter niet handig. Het arbeidsrecht dat volgens artikel 8 van de genoemde verordening van toepassing zou zijn, blijft namelijk daarnaast van toepassing. Dat geldt voor de dwingende arbeidsrechtelijke bepalingen die de werknemer beschermen. Een werkgever die voor een ander arbeidsrecht kiest, zal dan moeten laveren tussen het gekozen arbeidsrecht en het arbeidsrecht van artikel 8. Vanuit werkgeversperspectief is een afwijking van artikel 8 daarom niet raadzaam.
Collectieve arbeidsovereenkomsten
Als Duits arbeidsrecht van toepassing is, rijst de vraag, of er rekening moet worden gehouden met een Duitse collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dat is inderdaad het geval, namelijk als de cao algemeen verbindend is verklaard. Er zijn echter minder algemeen verbindende cao’s in Duitsland dan in Nederland. Daarnaast is de algemeen verbindendheid van een Duitse cao vaak regionaal tot een deelstaat beperkt. De cao is dan alleen maar van toepassing, voor zover de werknemer in de desbetreffende deelstaat werkt.
Inhoud van een arbeidsovereenkomst
Als vaststaat dat de arbeidsovereenkomst aan het Duitse arbeidsrecht moet voldoen, is de eerstvolgende vraag vaak of er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd wordt aangeboden. Het volgende artikel in deze reeks zal daarom over arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd gaan.
Tekst: Ulrike Tudyka
Foto: Adobe