Waar blijft de volgende grote uitvinding?
Wat de auto, e-mail en smartphone met elkaar gemeen hebben? Ze waren ooit revolutionair. Baanbrekende technologische innovaties komen de laatste tijd echter minder vaak uit Duitsland. Daar komt binnenkort verandering in. Met de ’Agentur für Sprunginnovationen‘ wil Duitsland weer vooroplopen met nieuwe ontwikkelingen.
De overheid wil dat innovatieve geesten snel van hun baanbrekende ideeën een marktsucces maken en heeft hiervoor de hulp ingeschakeld van Rafael Laguna de la Vera. Deze succesvolle ondernemer is door de Duitse minister van Economisch Zaken, Peter Altmaier, en minister van Wetenschap, Anja Karliczek, benoemd tot stichtend directeur van het nieuwe ’Agentur für Sprunginnovationen’, dat in oktober in Leipzig live is gegaan. Met een budget van 1,15 miljard euro moet in de komende tien jaar vooral één ding worden bereikt: het innovatieleiderschap van de Duitse economie binnen de landsgrenzen veiligstellen.
Duitse start-ups in Duitsland houden
Het gebeurt regelmatig dat er in de beslissende groeifase van een startende onderneming geen financiering is. “Dit leidt er vaak toe dat deze start-up parels worden overgenomen door buitenlandse bedrijven, waardoor kennis en innovatiekracht verloren gaat”, zegt Laguna tijdens een interview na zijn aanstelling. Zo is bijvoorbeeld het MP3-muziekcompressieformaat ontwikkeld in Duitsland, maar zijn het tegenwoordig vooral internationale spelers zoals Apple en Spotify die er geld aan verdienen. Het doel van het agentschap is niet alleen om startende ondernemingen te stimuleren, maar ook om ze in Duitsland te houden.
Het zal daarom een belangrijke taak van het agentschap zijn om die onderzoeken eruit te pikken, die de potentie hebben oude bedrijfsmodellen volledig op hun kop te zetten. Dit vereist een “neus voor hipos”, benadrukt de in Leipzig geboren Laguna. Oftewel: een neus voor High Potential Persons die nog geen plek hebben gevonden om hun idee uit te voeren. Binnen een ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’ (vergelijkbaar met een BV) kunnen ze hun plannen volgens hem sneller realiseren.
Professionele ondersteuning
Tegelijkertijd worden geselecteerde entrepreneurs gecoacht door ervaren ondernemers en ondersteund in commerciële, administratieve en juridische zaken. Daarnaast zijn er contacten met de industrie, de politiek, de financiële wereld en de media. Laguna, die bedrijfskunde studeerde aan de Harvard Business School en 270 mensen in dienst heeft bij zijn eigen bedrijf Open-Xchance, spreekt uit ervaring.
Het agentschap, dat 35-50 mensen aan het werk zet, vestigt zich in Oost-Duitsland. “Leipzig is nu al een innovatief baken. Het ’Agentur für Sprunginnovationen’ zal de uitstraling van de stad verder vergroten”, aldus minister Altmaier tijdens de locatieaankondiging.
Geen tekort aan Duitse creativiteit
Laguna ziet het als taak om bruggen te bouwen tussen wetenschap en industrie. Professor en zakenman gaan vaak nog steeds niet door een deur. “Ik wil er voor zorgen dat het cool is om goede ideeën uit de wetenschap succesvol te vermarkten.” Er zijn al drie pilot-initiatiefwedstrijden gestart over de thema’s: energie-efficiënte AI-systemen, orgaanvervanging vanuit het laboratorium en wereldopslag. Er is blijkbaar geen gebrek aan visie voor de toekomstige grote uitvinding uit Duitsland. Laguna vertelde onlangs aan het Duitse Handelsblatt dat hij stapels ideeën binnenkrijgt.
Tekst: Ruth van Doornik
Foto: Afrika Studio